"Коли щось здається важким, діліть його на частини, доки одна з них не стане достатньо легко здійсненною. Почніть з неї" (Берні Зігель)

понеділок, 11 травня 2020 р.

У вільну хвилинку пропоную почитати поради психолога Наталії Герцунь в рамках кампанії по відповідальному батьківству про те, чому крик на дитину - це найгірший метод вирішити проблему❗️
Розпочати варто з того, що крик ніяким чином не впливає на вирішення проблеми і тільки збільшує прірву між дорослими та дітьми.
Як крик впливає на дитину🤬?
📎знижує самооцінку;
📎викликає страх;
📎викликає агресію;
📎позбавляє дитину творчості та креативності;
📎розвиває тривожність;
📎підживлює ґрунт для розвитку можливих психічних розладів;
📎погіршує сон;
📎впливає на апетит;
📎впливає на успішність;
📎погіршує стосунки між рідними та однолітками.
І це, напевно, не весь перелік наслідків від крику дорослих 💔
Чому вплив крику на дитину такий серйозний?
Розповімо трохи про роботу мозку. У дорослої людини відбувається злагоджена взаємодія усіх частин мозку, вони вступають у дію і співпрацюють згідно ситуації. А в дітей все відбувається інакше. Їхня лобна кора, тобто думаюча, аналізуюча та приймаюча рішення частину мозку, дозріває значно пізніше, приблизно до 24 років. Тому діти діють емоційно, а дорослі - логічно.
Чому це важливо розуміти
Коли дитина чує крик, то відчуває лише одну сильну емоцію - страх, і її ще не дозрівша лобна кора не може почути та зрозуміти суть вашого незадоволення. Тому крик, крім страху, ніякої повчальної місії не виконує. А якщо цей крик постійний, то він приводить до звикання, і взагалі не викликає ніяких реакцій.
Що потрібно робити для того, аби дитина вас почула 📣?
Спочатку потрібно розповісти про те, що відбувається з вами. Наприклад: «Доню, я дуже засмутилася через, те що у твоїй кімнаті такий безлад. Що тобі заважало прибрати там?» В такий спосіб ви повідомили дитину про свої почуття і спробували зрозуміти, що їй заважало. Це суттєво відрізняється від звичного варіанту: «Скільки разів можна повторювати, що потрібно прибирати! Здуріти можна від безладу в твоїй кімнаті, що за дитина?!». Різниця відчувається одразу. Щоб здобути нову звичку, потрібно тренуватися щоразу, як виникне бажання вирішити проблему криком.
Помічником у роботі над собою може стати внутрішня кнопка СТОП 🤫
Потрібно на хвилину зупинитися і сказати собі:
📍зупинись, крик не працює;
📍подумай, в який спосіб краще донести інформацію;
📍дій, роби це!
Важко бути ідеальними батьками, адже ми всього-на-всього люди, та маючи бажання будувати міцні та дружні стосунки зі своїми дітьми – ми на вірній дорозі 

Немає коментарів:

Дописати коментар