"Коли щось здається важким, діліть його на частини, доки одна з них не стане достатньо легко здійсненною. Почніть з неї" (Берні Зігель)

понеділок, 7 грудня 2020 р.

 ВЧИМОСЯ КЕРУВАТИ НАСТРОЄМ

Вправи для початківців

Якщо раптом Ви посадите на блузу пляму, то навряд чи продовжуватимете її носити, а швидше за все знімете і виперете. Чому ж, коли псується настрій, ми не намагаємося нічого зробити, щоб його виправити? Стежити за настроєм так само важливо, як і за зовнішнім виглядом. Більш того, невміння володіти собою позначається не лише на взаєминах з оточуючими, але і на нашому здоров'ї.

Ось декілька прийомів, за допомогою яких Ви можете легко навчитися керувати своїм настроєм:

1. Коли настрій на нулі, сядьте і намалюйте картину "Мій настрій". Погляньте на неї і повільно, не кваплячись, порвіть папір на безліч дрібних частин. Зберіть обривки і спаліть їх. Викиньте попіл.

2. Повісьте на стіну фотографію або картинку, що викликає у Вас посмішку, розчулення або які-небудь інші приємні емоції, і час від часу поглядайте на неї.

3. Влаштуйтеся зручніше, попіклуйтеся про те, щоб Вас ніхто не відволікав. Візьміть чистий аркуш паперу, кольорові олівці або фломастери. Розділіть аркуш навпіл, зліва перерахуєте емоції, найчастіше випробовувані Вами (як позитивні, так і негативні). Справа, напроти кожного слова намалюйте який-небудь символ, образ або предмет, що асоціюється з цим станом. Потім закрийте очі і, виголошуючи про себе слова, в думках представляйте намальовані символи.

Наприклад, роздратування – їжак, радість – квітка, досада – особа з кривою посмішкою і тому подібне. Виконавши це кілька разів, відкладіть аркуш.

Тепер, коли Ви відчуєте, що Вас опановує та або інша негативна емоція, пригадайте її символ і сконцентруйте увагу на ньому, потім змініть його на інший, що позначає позитивну емоцію. Дуже скоро Ви відчуєте, як Ваш стан почне мінятися в позитивний бік.

4. Прийшовши додому після повного турбот дня, встаньте під душ. Закрийте очі. Уявіть собі, що Ви на березі гірського озера під струменями маленького водопаду і вода змиває все-все, що відбувалося протягом дня. Після душу змастіть кремом обличчя і тіло і розімніть ступні ніг. Вийшовши на балкон, підніміть руки вгору і глибоко вдихніть.

5. Перед сном, якщо думки турбують і не дають заснути, уявляйте собі, що Ви лежите не в ліжку, а на м'якому моху в казковому лісі...

 

Гарного Вам настрою!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар