"Коли щось здається важким, діліть його на частини, доки одна з них не стане достатньо легко здійсненною. Почніть з неї" (Берні Зігель)

вівторок, 30 березня 2021 р.

Негативний вплив електронних сигарет на організм людини

Усім давно відомо, що куріння дуже шкідливе для здоров’я. Ця звичка призводить до незворотних наслідків і смертельних захворювань. Близько десяти років тому на світовому ринку з’явилися електронні сигарети. Досить швидко модне ноу-хау стало популярним серед курців: виробники стверджували, що новинка є безпечнішою, ніж звичайна сигарета, називали її ефективним способом боротьби з курінням.

Нікотиновий інгалятор.  Електронна сигарета (вейп) складається з акумулятора, датчика, який визначає тиск повітря, мікросхеми, контейнера для рідини й випарника. Як тільки людина робить вдих, мікросхема запускає випарник, завдяки чому рідина нагрівається. У результаті випаровування рідини утворюється пар, який вдихає курець. Картридж містить заправну рідину. Саме від її складу залежить смак і «міцність» сигарети. Різноманітність картриджів задовольнить навіть дуже вимогливого курця: можна вибрати не лише аромат (наприклад, полуничний або яблучний), але і регулювати концентрацію нікотину. Проте ароматизатори можуть викликати алергію. Курці просто забувають: усе, що потрібно легеням, – це чисте повітря. Деякі моделі електронних сигарет оснащені маленькою лампочкою на кінчику виробу, що дозволяє імітувати тління тютюну.

«Це модно, незвично, круто – парити вейп», – вважають підлітки. Їх манить та захоплює приємний аромат, замість сигаретного диму. Підлітки дуже швидко потрапляють під вплив оточення, хоча у них немає природної потреби в курінні.

Проте ми забуваємо, що   куріння електронної сигарети, як і звичайної, викликає нікотинову залежність. Річ у тім, що нікотин діє на курця розслабляючи, тимчасово покращуючи його настрій. Саме тому підліткам хочеться цей ефект повторити, але вони забувають про те, що наші легені взагалі не призначені для вдихання як парів, так і диму. Особливо якщо це відбувається постійно. Наприклад, для дорослої людини рекомендують обмежитися п’ятьма звичайними сигаретами в день, але для організму, що росте, – це не показник норми.

Якщо говорити про вейпи, то варто знати, що входить до їхнього складу.

По-перше, це пропіленгліколь – речовина, що міститься у багатьох продуктах побутової хімії. До того ж немає даних, що вона абсолютно безпечна.

По-друге, у вейпі є гліцерин. Однак на сьогодні шляхом досліджень поки не доведено, що відбувається під час його згорання. Тобто невідомо, що вдихає людина, виділяються шкідливі речовини чи ні.

Можна цілком стверджувати, що куріння повільно, але впевнено вбиває людину  – із цим фактом не посперечаєшся, але він мало для кого з курців стає мотивацією покінчити з нікотиновою залежністю.

Рекомендації  батькам підлітків, які курять вейп:

  1. Батькам варто звернути увагу на те, чому ваша дитина курить електронні сигарети, адже на їхнє придбання необхідні кошти, й чималі.
  2. Можливо, необхідно просто поговорити з дитиною, з’ясувати причину неспокою та нервування. Записати підлітка в спортивну або будь-яку іншу секцію, щоб він перебував у психологічно здоровому колективі, де у дітей зовсім інші інтереси.
  3. Необхідно зайняти вільний час підлітка, тобто має з’явитись якесь цікаве захоплення, яке подобається дитині. Разом з тим дуже важливо прислухатися до його думки, адже найчастіше те, що подобається батькам – зовсім не подобається дітям. Варто лише зацікавити їх.

І найголовніше – проводити більше часу з дітьми. Зазвичай вони обділені увагою дорослих і дуже потребують нашого спілкування та розуміння. 

Немає коментарів:

Дописати коментар