"Коли щось здається важким, діліть його на частини, доки одна з них не стане достатньо легко здійсненною. Почніть з неї" (Берні Зігель)

вівторок, 8 лютого 2022 р.

Ефективні методи підвищення самооцінки

 📌Заведіть щоденник  досягнень.  Цей крок не вимагає серйозних грошових і тимчасових витрат.  Все просто: наприкінці кожного дня виділяйте 10-15 хвилин, щоб записати свої маленькі та великі перемоги, які трапилися з вами сьогодні.  Може, ви прочитали книгу або, нарешті, стали на годину раніше звичайного часу?  Завжди можна знайти привід для похвали.  Це допоможе щодня формувати позитивне мислення і фокусувати свій погляд на особистих успіхах.  Важливо перечитувати записи щодня.

 📌Змініть оточення.  Оцініть тих, з ким ви найчастіше спілкуєтесь.  Якщо у вашому колі є негативно налаштовані люди, відмовтеся від взаємодії з ними.  Найчастіше знаходьтесь у суспільстві позитивних та успішних людей, впевнених у собі та позитивно налаштованих по відношенню до вас.

📌 Займіться спортом.  Найкращий спосіб відволіктися, очистити думки від негативу – фізичні вправи.  До того ж, якщо занижена самооцінка пов'язана із зовнішніми даними, спорт допоможе привести себе у форму.  До речі, під час занять спортом наш організм виробляє гормон щастя – дофамін.

 📌Відмовтеся від самокритики та самокопання.  Не вийде підвищити самооцінку, якщо постійно лаяти себе за щось або весь час висловлювати невдоволення з приводу своєї зовнішності та здібностей.  Найчастіше хваліть себе і думайте про хороше.

 📌Уникайте порівнянь.  Кожен з вас – унікальна особистість зі своїм індивідуальним набором якостей, переваг та недоліків.  Пам'ятайте, що завжди знайдуться ті, хто досягли більших результатів, ніж ви.  І тут варто брати з них приклад.  А ще краще – порівнюйте себе сьогоднішнього із собою вчорашнім, і відстежуйте своє зростання, фіксуючи досягнення у щоденнику, про який ми говорили вище.

 📌Слухайте та промовляйте афірмації.  Афірмація - позитивне судження, що створює правильний психологічний настрій.  Це наші твердження та переконання, думки, почуття та бажання, які ми хочемо мати прямо зараз.  Важливо формулювати афірмації у часі.  Наприклад: «Я маю престижну та високооплачувану роботу», «Я гарна та здорова», «Я щаслива людина». 

📌Виходьте із зони комфорту.  Так, про цей метод чують багато хто, але наважується на це не кожен, адже так затишно та безпечно перебувати у своєму «панцирі».  Подивіться на свою проблему .  Чи відчуваєте невпевненість, коли перебуваєте в новій компанії?  Найчастіше відвідуйте людні місця, заходи та першими починайте бесіду. 

📌Завітайте на тренінги.  Існує багато різних навчальних заходів, спрямованих на підвищення самооцінки, набуття впевненості в собі, що залишається тільки вибрати те, що підходить саме вам.  Якщо поки що не готові пройти тренінг, перегляньте фільм або прочитайте книгу на актуальну тему. 

📌Вибачте себе.  Невпевненість часто є наслідком почуття провини перед самим собою.  Ніхто з нас не застрахований від помилок, і тут важливо вміти їх прощати.  Напишіть собі записку і розкажіть у ній про свої почуття, емоції, думки, проблеми, невдачі і обов'язково письмово пробачте собі все те, за що відчуваєте себе винними. 

📌Медитуйте.  Медитація допомагає повністю розслабитися фізично та відпустити думки.  Існує багато різних технік, спрямованих на позбавлення образи на самого себе і досягнення умиротворення

Немає коментарів:

Дописати коментар