"Коли щось здається важким, діліть його на частини, доки одна з них не стане достатньо легко здійсненною. Почніть з неї" (Берні Зігель)

понеділок, 18 квітня 2022 р.

Креативні веселки 


Колір та уява забезпечують людей чарівною енергією буття в складні періоди життя, тому в ситуації нашої складної реальності це може знадобитися. 


Веселка, як символ, має безмежно сакральний зміст. Отже, коли арттерапевт формує творчу метафору, щоб креативний інтелект людини синтезував новий потужний для себе образ, варто розуміти усі складові: це і символіка, й феноменологія образу.

Веселка - це перехід між минулим та майбутнім, між грозою та гарною погодою, між загрозливим та спокійним, тому, можливо, цей образ буде доречним у ситуації травматичного зростання. 


Веселка символізує перетворення, небесну славу, трон бога Неба, зустріч Неба із Землею, міст або границю між світами. У багатьох культурах вона була знаком нескінченного милосердя Бога і його любові до людей.


З веселкою асоціюється небесна змія, оскільки вона теж може бути мостом. У традиційній символіці веселка була величезним змієм, що випиває моря, ріки, озера; його дугоподібний хвіст сяє чудовими кольорами. Напівкругла форма веселки наводила людей на думку про кільце, що охоплює землю. Крім того, в європейських народних віруваннях веселка часто зв'язана зі звісткою про майбутнє багатство або знаходження скарбу там, де веселка торкається землі.

У Китаї веселка — небесний дракон, союз Неба і Землі, знак об'єднання інь і янь.

У Древній Індії веселка — це лук Індри, бога-громовержця; крім того, в індуїзмі й у буддизмі «веселкове тіло» — це вищий йогічний стан, що можна досягти в царстві Сансари. В ісламі веселка складається з чотирьох кольорів — червоного, жовтого, зеленого й синього, які відповідають чотирьом стихіям. У деяких африканських міфах з веселкою ототожнюють небесну змію, що служить стражем скарбів або ж охоплює кільцем Землю. В інків веселка пов'язувалася зі священним Сонцем, і правителі інків носили її зображення на своїх гербах та емблемах. Відчули силу символу?


Креативність — це певне внутрішнє право на звільнення від автоматизованого сприйняття минулого досвіду; це поштовх до змін, який ніби спонукає до нового експерименту в реальності. Тому саме таке поєднання «креативної веселки» в арттерапевтичній метафорі мені здається доречним. 


Спробуємо малювати креативні веселки з метою тренування нових кутів зору сприйняття травматичного сьогодення для здобуття досвіду резилентності та посттравматичного зростання. 


Які ж варіативи можна пропонувати клієнтові для творчого втілення:


1. Веселка, якої не існує.

2. Візерункова веселка.

3. Веселка з символів життя.

4. Квіткова веселка.

5. Веселка захисту.

6. Солодка веселка.

7. Великодня веселка.

8. Веселка внутрішньої сили.

9. Веселка гумору.

10. Веселка зі слів.


Метафорична різноманітність образів забезпечить клієнта власним творчим наративом, який сформує його вітальний потенціал, згенерований із досвіду травматичної реальності.


Після малювання або іншої творчої реалізації метафори «креативної веселки» розмовляйте про процес та результат, який згенерує уява, та спробуйте в цьому образі взяти необхідний сенс у силі творіння для організації майбуття. 


Немає коментарів:

Дописати коментар