"Коли щось здається важким, діліть його на частини, доки одна з них не стане достатньо легко здійсненною. Почніть з неї" (Берні Зігель)

пʼятниця, 17 червня 2022 р.

Арт-терапевтична техніка «Трояндовий кущ» (автор Дж. Аллан)


Мета: діагностична, дана методика дозволяє отримати цінну інформацію про внутрішній світ людини. Малюючи трояндовий кущ, ми фактично малюємо свій внутрішній світ, а трояндовий кущ є метафорою її стану. Корекційна - в процесі опитування, домальовування відбувається трансформація проблемної області, стабілізуються емоції.


Методика «Трояндовий кущ» символізує емоційну сутність людини. Ця вправа - медитація, за допомогою якої можна здійснити дивовижну подорож у власну підсвідомість і відкрити внутрішню.


Закрийте очі. Просто відчувайте своє тіло. Забудьте про те, що відбувається навколо вас ... думайте тільки про те, що відбувається всередині вас. Думайте про дихання ... ви відчуваєте, як повітря надходить через ваш рот, ніс і рухається далі в груди. Уявіть собі, що ваше дихання схоже на м'які хвилі, що накочуються на берег... Кожна хвиля приносить вам заспокоєння.


Тепер уявіть, що кожен з вас перетворився в кущ троянд. Постарайтеся з'ясувати, що означає бути кущем троянд ... Який ти кущ? .. Великий? .. Маленький? .. Широкий? .. Високий? .. У тебе є квіти? .. Якщо так, то які? .. Які у тебе стебла і гілки? .. На що схожі твої коріння? (Пауза) ... або у тебе немає коренів? .. Якщо у тебе є коріння, то яке воно? .. Довге й пряме? .. Коротке? .. Вони глибоко йдуть в землю? .. Озирніться навколо (пауза). .. Де ви ростете? .. у дворі? .. у парку? .. у пустелі? .. в місті? .. За містом? .. Посеред океану? .. ви ростете в горщику або в землі? .. Можливо, ви пробивається крізь бетон? .. зростаєте всередині чогось? Озирніться навколо (пауза) ... Що ви бачите? .. Інші квіти? .. Ви самотні? .. Чи немає поблизу дерев? .. Тварин? .. Людей?,. Птахів? .. Ви схожі на кущ троянд або на що-небудь інше? .. Вас захищає вас огорожа? .. Хто за вами доглядає? .. Яка зараз погода?


Як ви сприймаєте життя? .. Що ви відчуваєте? .. Що відбувається з вами, коли змінюються пори року? .. Не забувайте, що ви - трояндовий кущ. Визначте своє ставлення до свого життя і того, що відбувається з вами.


А тепер я попрошу вас відкрити очі і зобразити себе на малюнку у вигляді куща троянд. Потім я задам вам кілька запитань. Ви розповісте мені про малюнок так, як якщо б ви були рожевим кущем (довга пауза) ... Чи готові? Відкрийте очі і намалюйте трояндовий кущ.


Опитування після закінчення малювання рожевого куща


Питання 1: Яким кущем троянд ти є і як ти виглядаєш


Питання 2: Розкажи мені про свої квіти.


Питання 3: Розкажи мені про своє листя.


Питання 4: Розкажи мені про свої стебла і гілки.


Питання 5: У тебе є шипи? Якщо так, то розкажи мені про них. Якщо немає, тоді розкажи, як ти захищаєшся. Ти добрий чи злий кущ?


Питання 6: Розкажи мені про своє коріння.


Питання 7: Розкажи мені, де ти живеш. Які предмети оточують тебе? Тобі подобається жити в тому місці, де ти знаходишся?


Питання 8: Ти думаєш, що ти схожа/ий на трояндовий кущ або на щось інше? Якщо так, то на що ти схожа/ий?


Питання 9: Хто доглядає за тобою? Тобі це подобається? Яким чином вони доглядають за тобою?


Питання 10: Як ти ставишся до нинішньої погоди? Що відбувається з тобою при зміні пори року?


Питання 11: Як ти відчуваєш себе в ролі куща троянд? Як тобі живеться в ролі куща?


Можна зобразити діалог між проблемною частиною малюнка і трояндовим кущем. Після того, як дитина закінчила розповідь, їй зачитують вголос кожне висловлювання, щоб вона подумала, чи відповідає воно тому, що відбувається з нею в реальному житті.


Корекція Внутрішнього Стану


Що робити, якщо малюнок містить велику кількість неблагополучних ознак? Протягом двох тижнів знову і знову малювати кущ троянд, уявляючи, як за ним доглядають, як його поливають, як через якийсь час на ньому розпускаються бутони, з'являються яскраво-зелені молоді листочки. Кущ може змінитися, а слідом за ним трансформується стан дитини.


Інтерпретація малюнка

♦ Розмір малюнка 

Кущ троянд намальований маленьким по відношенню до аркуша паперу - говорить про невпевненість людини, чим менше малюнок по відношенню до альбомного листа, тим яскравіше проявляється така якість. Кущ троянд дуже великий, буквально не поміщається на аркуші паперу - вказує на сильну егоцентричну позицію і імпульсивність. 

♦ Колір 

Чорний колір, темно-коричневий, сірий і всі темні кольори в малюнку говорять про можливе неблагополучний емоційний стан. Всі яскраві, соковиті, теплі кольри і їх відтінки, якими розфарбований малюнок, є ознаками психологічного благополуччя і внутрішньої гармонії. 

♦ Благополучні ознаки малюнка 

Пишний кущ з густим листям, з міцним корінням, з численними бутонами та квітками, який росте з іншими такими ж кущами. На благополуччя внутрішнього стану дитини можуть вказувати також намальоване сонце, небо, яскраві квіти, відсутність будь-яких огорож. 

♦ Неблагополучні ознаки малюнка 

Велика кількість колючок і шипів на гілках - ознака агресивності, але в той же час може означати потребу в захисті, почутті безпеки. Голі гілки без листя, коріння, кущ росте одиноко в пустелі або висить буквально в повітрі - це про можливу внутрішню самотність, спустошеність, нестачу душевного тепла. Зламані квіти на кущі або зрізані у вазі - ознака неблагополуччя, можлива психологічна травма. Паркан, огорожа навколо куща - вказують на придушення якихось страхів в собі, обмеження в діях. Малюнок розташований внизу альбомного листа - говорить про душевний дискомфорт.

Немає коментарів:

Дописати коментар