"Коли щось здається важким, діліть його на частини, доки одна з них не стане достатньо легко здійсненною. Почніть з неї" (Берні Зігель)

середа, 22 червня 2022 р.

🤷‍♂️Що робити, коли немає сил

🍀🌺🌸Спершу розібратися, чому немає сил.  Куди вони йдуть.  Як давно ви у такому стані.  Чи не вболіваєте.

👉🏻Крім фізичного та психологічного обстежень, можна перевірити, наприклад, на що йдуть ваші ресурси:

 🍃 А чи немає у вас вантажу незавершених завдань?  Це теж може тиснути на психічний стан і тягнути енергію, якщо весь час пам'ятати те, що щось потрібно зробити, але не закривати цю справу.  Це може бути будь-що, а часто у нас таких справ багато.  Купити взуття, вимити вікна, оформити документи, сходити до лікаря, позбутися старих меблів.  Якби ви знаходите у себе такі незакриті завдання, виділіть собі час на них, щоб вони більше не турбували вас.


 🍃 Незадоволені потреби.  Починаючи з базових: достатня кількість сну, харчування, вода, чистота, безпека, тепло/прохолода.  А також складніші, якісь бажання.  Як довго ви їх пригнічуєте?  Що можна задовольнити найближчим часом?  Так, ще не варто знецінювати будь-які свої потреби, інакше виявіть себе одного разу в гостях у фрустрації.


 🍃 Чи не виходите за зону свого контролю?  Чи не берете на себе зайві завдання чи те, що вам не під силу?  Ви не можете контролювати життя, думки, настрій, погляди, вчинки інших людей, надзвичайні події, природні явища, чужі помилки, запізнення та недоліки, деякі особливості зовнішності тощо.  Коли ви берете щось із цього на себе, ви потихеньку виснажуватиметеся.  А ймовірність щось змінити дуже низька.


 🍃 Токсичні, неприємні обставини життя, роботи, стосунків.  Якісь ситуації, де доводиться регулярно переступати через себе.  Робити те, що вам не подобається, не підходить.  Миритися з негативом на свою адресу, насильство, дискомфорт, поневіряння.  Перебувати не в безпеці.  Відмовлятись від своїх інтересів.  Чи порушують ваші межі?


 🍃 Відсутність віддачі від оточуючих.  Подумайте, чи порушений у вас баланс "брати-давати"?  Чи робите ви для інших значно більше, ніж для себе і чим вони для вас?  Подібний розклад призводить до незадоволення, стресу і явно не покращує ваше самопочуття.  Можна поговорити з оточуючими чи зменшити, наскільки можна, власну активність у тому адресу.  А ще ви можете переконатися, чи немає у вас перекосу, почавши вести щоденник на якийсь час.  Допустимо, на тиждень.  Там ви будете записувати все, що ви робите для інших і все, що вони роблять для вас.  Можливо, там виявиться дірка, яку треба заткнути.


 🍃 Фізичні хвороби.  Наявність запального процесу, низький тиск, приховані інфекції, порушення функції щитовидної залози.  І багато іншого, для чого необхідне обстеження.  Це все може призводити до постійної слабкості.


🌈Знаючи, куди конкретно йдуть ваші сили, стає зрозумілішим, як усунути цю проблему та полегшити собі життя.❤️❤️❤️

Немає коментарів:

Дописати коментар