"Коли щось здається важким, діліть його на частини, доки одна з них не стане достатньо легко здійсненною. Почніть з неї" (Берні Зігель)

середа, 13 липня 2022 р.

💪 4 способи встановити та зберегти свої особисті кордони


Через війну буденне життя кожного українця змінилося. Багато з нас змінили помешкання на менше, а хтось вимушений і досі жити з родичами або іншими людьми. Щоб почати чітко встановлювати свої кордони, спробуйте виконати ці чотири речі:


1️⃣ Дізнайтеся про свої межі


Чітко визначте свої інтелектуальні, емоційні, фізичні та духовні кордони. Проаналізуйте минулий досвід, коли ви відчували дискомфорт, гнів, образу чи розчарування щодо людини. Можливо, це сталося тому, що ви переступили свої кордони. Створіть «Діаграму кордонів», яка окреслює кожну межу для кожної категорії стосунків, і заповніть її критеріями, з якими ви відчуваєте себе комфортно та безпечно, і навпаки (наприклад, мені незручно, коли нові колеги по роботі запитують мене про мою дитячу хворобу/побачення життя/розлучення батьків).


🔸 Створюючи таку карту, ви маєте орієнтир, щоб оцінити вірогідність ситуації, коли хтось може переступити ваші кордони. Ваші граничні критерії змінюватимуться з часом, тому постійно оновлюйте свою діаграму відповідно до свого зростаючого досвіду та потреб, що з’являються у процесі життєвого досвіду.


2️⃣ Будьте наполегливими


Створення та визначення кордонів – це чудово, але важливе значення мають ваші дії. Єдиний спосіб по-справжньому попередити інших про те, що ваші межі перетнули — це прямо повідомити людині про це. Бути наполегливим, особливо якщо ви ще не звикли це робити, спочатку може бути страшно. Тож почніть з малого, з чогось, чим ви вже можете керувати, і розвиньте свою навичку наполегливості для більших завдань. 


3️⃣ Практика, практика, практика


Коли ви вперше почнете діяти наполегливо, вас може лякати, що оточуючі сприймуть це як ознаку підлості або грубості. Але підтвердження своїх кордонів означає лише те, що ви цінуєте себе. Наполегливість не означає, що ви недоброзичливі, це лише означає, що ви справедливі та чесні з оточуючими людьми зберігаючи при цьому свій спокій, гідність і самоповагу.


Зрештою, якщо не повідомити комусь, що він перетнув межу, це лише призведе до обурення з вашого боку та збентеження з його боку. Єдиний спосіб встановити кращі межі – попрактикуватися в тому, як сказати людині, що вона переступила ваші кордони.


4️⃣ Якщо нічого не допомагає, припиніть спілкування


Спочатку озвучте свої кордони, а потім дійте. До тих пір, поки ви давали іншій людині можливість відмовитися від своїх обіцянок, вони нічого не були вам винні. Якщо ви заявили про себе та дали зрозуміти іншій людині, що він або вона не поважає ваші кордони, а людина ігнорує це, з цього моменту можна припиняти спілкування. Нагадайте собі про власну цінність і про те, що ніхто не має права змушувати вас відчувати себе некомфортно або забирати у вас простір, який ви самі визначили. Якщо поки що такої можливості немає - нагадайте собі, що перебування з такою людиною є вимушеним і тимчасовим. Тим часом накопичуйте сили та ресурси для того, щоб все ж таки завершити токсичні відносини і побудувати щасливе життя власної мрії 🌿



🤓 Будуємо особисті межі 🤓


Перш ніж ображатися, що ваші межі порушують, необхідно позначити ці межі для себе і почати заявляти про їх існування іншим.


Якщо людина стикається із ситуаціями, де вона відчуває, що інші люди користуються нею (емоційно, матеріально чи якось інакше, щоб отримати щось собі), це свідчить про проблеми з особистими кордонами.


Щоб зрозуміти, що ваші межі порушують інші, потрібно подивитись чи не стається з вами такого:

❗️вас хтось ображає, а ви про це мовчите; 

❗️віддаєте забагато свого особистого часу іншим; 

❗️намагаєтеся купити хороше ставлення до себе інших намагаючись бути хорошою дівчинкою/хлопчиком, 

❗️у вас є відчуття, що вам потрібно заробити повагу до себе, а просто так ви її не вартуєте; 

❗️почуваєтеся винними, якщо поруч із вами є хтось, хто здається вам нещасливим, і тоді у вас з’являється поштовх бігти і робити всіх щасливими; 

❗️постійно почуваєтеся жертвою - інших, життя, роботодавців, довкілля; 

❗️навколо вас якимось чином гуртуються люди, які намагаються вас контролювати; 

❗️ви дуже хвилюєтесь та навіть боїтеся того, що про вас думають інші люди; 

❗️дозволяєте людям торкатися себе, навіть тоді коли вам це некомфортно; відчуваєте злість, зокрема під час порушень кордонів інших людей.


Немає коментарів:

Дописати коментар