"Коли щось здається важким, діліть його на частини, доки одна з них не стане достатньо легко здійсненною. Почніть з неї" (Берні Зігель)

понеділок, 22 серпня 2022 р.

Як допомогти пережити травматичний досвід підліткам


Травмуюча подія для підлітків може призвести до радикальних змін їхнього світогляду. У деяких підлітків може спостерігатися саморуйнівна або небезпечна поведінка, депресивні стани. Часто після пережитого травматичного досвіду, підлітки відчувають сором через своє безсилля і можуть мріяти про помсту. 


🟩 Дитину підліткового віку необхідно заохочувати до обговорення її тривог. Разом шукати відповіді на важливі питання, дискутувати. Головне - залучити до діалогу. 


🟩 Важливо пояснити, що усі їхні почуття є нормальними, в тому числі злість. 


🟩 Допомагати фільтрувати інформацію, так як вміння аналізувати ще не сформоване. 


🟩 Допомагати звільнятися від сильних емоцій. Говоримо підліткам, що плакати - нормально, кричати - нормально, злитисянормально. І показувати, як це можна виразити екологічно: направити у спорт, творчість тощо.


🟩 Оскільки злість дає сильну напругу в тілі, користуватися будь-якою можливістю випустити її через фізичну діяльність або гру. 


🟩 Набагато легше переживати те, що відбувається, коли ми можемо впливати на ситуацію, відчуваємо причетність до спільної справи. Діти можуть писати вірші, створювати арти на тему перемоги, допомагати дорослим у волонтерстві тощо. 


🟩 У тривозі завжди задіяне тіло. Обійми -  стратегічно важливий ритуал.


Якщо підліток не йде з вами на діалог, не приймає обійми, відсторонюється:

запропонуйте виразити  страх, сум, гнів, сором через арт-терапію (малювання, ліпка тощо)

запропонуйте почитати тематичну літературу для підлітків на тему "як справлятися з тривожністю", "7 звичок щасливого підлітка" тощо 

 направте до психолога чи підліткової групи підтримки, де буде створено емоційний контейнер і дитина поступово зможе опрацювати свою тривогу та знайти точки опори


Дбайте про себе та своїх близьких! 💛💙

Немає коментарів:

Дописати коментар