"Коли щось здається важким, діліть його на частини, доки одна з них не стане достатньо легко здійсненною. Почніть з неї" (Берні Зігель)

пʼятниця, 24 квітня 2020 р.

На изображении может находиться: текст

Дослідження показують, що сучасна молодь фізично не може читати більше 5 сторінок тексту, а їх увага перемикається кожні 3-5 хвилин. Наприклад, середньостатистичний підліток перевіряє соцмережі кожні 7 хвилин. Це впливає на розвиток та глибину розуміння речей у світі. 

Декілька порад, як можна покращити увагу та тренувати вміння концентруватися:

1. Знати, коли мозок найбільш продуктивний

Дуже корисно знати свої проміжки продуктивності. Складніші завдання можна робити в піку активності, а коли мозок стомлюється - робіть перерви та виконуйте простіші завдання. Поспостерігайте за собою 2-3 доби, і це допоможе вам у плануванні дня.

2. Впевнитись, що мозок відпочив
Сон - вагомий фактор продуктивності мозку, адже під час сну відбувається «прибирання» усього зайвого за минулий день. Також надмірне навантаження призводить до погіршення роботи мозку. Складно концентруватися, якщо є відволікаючі внутрішні фактори: стрес, занепокоєння, неспокій. Тому перед роботою або навчанням, дайте можливість мозку відпочити: поспати хвилин 20, або ж прогулятися на свіжому повітрі, чи помедитувати.

3. Вимкнути усе, що може відволікати
Вимкніть гаджети, зайві програми, приберіть усі екрани з «поля зору», а ще краще віднесіть гаджети подалі від себе. Є багато досліджень, які показують, що якщо навіть телефон у вас схований, але на відстані руки, то це знижує увагу. Телефон начебто є символом того, що вас можуть потурбувати в будь-який момент. Якщо ви працюєте в «open space», то знайдіть місце де перед очима не буде змінюватися картинка та використовуйте музику. Вона має бути без слів та відповідати активності по темпу.

4. Одна справа в один момент часу
Вже давно зруйнований міф про багатозадачність. Насправді, коли ви робите декілька справ одночасно, ви заставляєте мозок постійно перемикати увагу, а це потребує енергії, що може легко знизити концентрацію. Тому пишіть списки того, що потрібно зробити, та виставляйте порядок виконання справ.

5. Фрагментувати задачу на дрібні
Часто великі задачі можуть бути стресовими, тому ви їх уникаєте. Це тільки призводить до затримок та зниженню концентрації. Тому подивіться на ваші завдання, то подумайте які з них варто фрагментувати.

6. Працювати циклом 20 на 5
Саме такий цикл є найбільш продуктивним для мозку. 20 хвилин працюєте або навчаєтеся, та 5 хвилин відпочиваєте. Кожні 2 години варто робити більшу перерву на 15-20 хвилин. Є багато додатків, які можна використовувати для цього принципу.

7. Слідкувати за рівнем глюкози
Мозок становить лише 2% від ваги тіла, а використовує 20% енергії. Коли ви сконцентровані, використовується ця енергія максимально інтенсивно. Тому якщо ви маєте її недостатню кількість, то концентрація уваги знижується автоматично.

8. Читати лонгріди
На жаль, сучасніть привчає нас до коротеньких постів або відео. Але саме довге читання допомагає тренувати концентрацію уваги, адже в такому разі треба довше тримати інформацію у мозку. Тому коли наступного разу побачите лонгрід, і подумаєте, що лінь його читати, можливо таки варто передумати. Ще краще-регулярне читання книжок.

9. Вивчати нецікаве
Дуже корисна вправа для тренування. Коли те, що ми читаємо для нас нецікаве, ми максимально відволікаємося, навіть просто у свої думки та перестаємо сприймати інформацію. Але в житті є багато ситуацій, коли інформація нецікава, але важлива для роботи чи навчання. Тому навичку концентрації уваги потрібно тренувати.

10. Займатися медитацією
Медитація вчить нас як концентруватися на одному об’єкті в момент часу. Вона вчить нас бачити більше, те, що ми зазвичай не помічаємо. Без фокусу неможливо перейти до глибшого вивчення речей.

Немає коментарів:

Дописати коментар