"Коли щось здається важким, діліть його на частини, доки одна з них не стане достатньо легко здійсненною. Почніть з неї" (Берні Зігель)

середа, 29 червня 2022 р.

П’ять речей, які варто зробити на відпустці під час війни

Більшість освітян або поїде до рідних, або залишиться вдома. Звісно, всім складно, про війну забути навіть на день неможливо. Ми зібрали 5 порад психологів: як відновити сили, навіть якщо нікуди не вдасться поїхати.

1️⃣

День без «треба»

Дайте собі хоча б кілька днів, на які нічого не заплановано. Прислухайтеся до себе та робіть те, що спаде на думку. Гуляйте, порайтеся у городі, робіть макраме, просто так дивіться у вікно або перегляньте старе кіно. У більшості вчителів рік видався такий, що й голову підвести ніколи. Все, що дає вам ресурс, допоможе перезавантажитися.

2️⃣

Корисно і практично

Дбати про дім — нині не зайві клопоти, а й профілактика стресу. Генеральне прибирання, невеличкий ремонт, заготівля консервації, яка нині знов актуальна, роботи на присадибній ділянці. Все це дає відчуття контролю над особистим простором, упевненості, рятує від думок на кшталт: «Раптом завтра все це буде знищено снарядом?»

3️⃣

Пройдіть лікарів

Нині не час хворіти. Краще профілактика, ніж несподівані хвороби у мить, коли необхідно буде мобілізувати усі сили. Стандартні аналізи крові, ЕКГ, УЗД черевної порожнини та щитоподібної залози, рентген органів грудної клітини — це обов’язковий щорічний чекліст здоров’я.

4️⃣

Час для родини

Приділити час окремо кожному членові родини, навіть якщо ніколи так раніше не робили. Відвідайте рідних. Якщо, скажімо, бабуся далеко і поїхати зараз неможливо, поспілкуйтеся телефоном стільки, скільки їй заманеться, навіть якщо це будуть розповіді про сусідок чи сни. Нам у робочому ритмі постійно ніколи вислухати стареньких. Зателефонуйте або поспілкуйтесь у соцмережах з далекою ріднею, з друзями та знайомими, яких згадуєте, але вже місяцями руки не доходили надіслати вісточку. Подивіться старі фото, відео. Все це заспокоює, говорить нашій підсвідомості: разом нас багато, нас не подолати.

5️⃣

Години інформаційної тиші

Відірватися від інформаційного потоку, вимкнути гаджети, не читати новини хоча б один вечір — добрий спосіб розвантажитися, але не обов’язково намагатися штучно думати лише про позитивне. Якщо вам хочеться обдумати все, що відбувається, намацати якісь орієнтири у непевному через війну майбутньому, дозвольте собі це. Інколи непереварена інформація, навіть неоплакані події стають основним стресом. Краще таки розкласти все по поличках, ніж змушувати себе забутися.

А після відпустки з новими силами можна працювати та просуватися до перемоги.  

Немає коментарів:

Дописати коментар