"Коли щось здається важким, діліть його на частини, доки одна з них не стане достатньо легко здійсненною. Почніть з неї" (Берні Зігель)

середа, 10 серпня 2022 р.

☘️ 8 етапів зцілення травми 

(за Пітером Левіном)

 

Кожен із нас зараз продовжує зустрічається з травмуючими переживаннями: втратою домівки, близьких, розчаруванням, знесиленням, безсиллям, агресією, провалом, зрадою… Список можна продовжувати.


❓ Що ж таке травма? 


👉 Влучно дає їй визначення Джоел Уарді 🗣: 

«Травма - це передозування реальності».


У певний момент інтенсивних переживань «психіка більше не здатна справлятись із надміром збиваючої з ніг реальності, вона відключає нас від неї і переносить в світ фантазій. Хтось у флешбеках, інтрузіях (повторюваних нав’язливих спогадах), або, навпаки, у повному униканні спогадів», - зазначає психотерапевтка Дарія Зінченко.


🟠 Подолати травму - означає, врешті-решт, прийти на відкладену зустріч із реальністю. 

Щоб прийняти все, що вона несе. 

 

➡️ Пітер Левін, відомий психолог, розробив авторську програму опрацювання травми, основи якої він виклав у своїй книзі «Пробудження тигра. Зцілення від травм». Левін приділяє максимальну увагу відчуттям в тілі і через них допомагає людині позбутися руйнівної енергії травми.  


Його програма складається з 8 основних етапів, про які ми поступово розповімо в наступних публікаціях. 

 

✅ Етап 1. 

Повернення відчуття безпеки.

 

Під дією травматичної події ми почуваємося незахищеними, розгубленими, тому Левін радить почати із відновлення меж особистого простору.  

 

Він пропонує спеціальні вправи, які допомагають знову відчути кордони, всередині яких ми у безпеці – це межі нашого тіла👤: 

 

🔸 постукування по шкірі, 

🔸 контрастний душ 🚿. 


Ці дії допоможуть буквально «шкірою» відчути кордон, який відокремлює та захищає твій особистий простір від агресивного зовнішнього світу.

 

Відчуй, що ти «в будиночку»🏡, і ніхто і ніщо не може поринути у твій простір.

✅ Етап 2. 

Відчути ґрунт під ногами

 

Будь-яка подія, що травмує, буквально вибиває ґрунт з-під ніг.  Нам здається, що все навколо руйнується, нестабільно: ми ніби летимо на швидкості в безповітряному просторі і нічого не можемо з цим вдіяти. Події розвиваються без нашої волі.

 

➡️ П. Левін рекомендує «заземлитися»👣: стати босими ступнями на землю і просто відчути, що ось вона - земля, грунт, ти стоїш дуже надійно. 


Немає безповітряного простору, ти стоїш на землі двома ногами, і світ не руйнується навколо тебе, все стабільно.

 

Ти не падаєш і не втрачаєш своєї рівноваги, ти в цьому моменті на 100% контролюєш те, що відбувається. 


🔅Відчуй це і дай собі час, щоб це відчуття закріпилося.

✅ Етап 3: 

Визначення джерел «підживлення» і латання «проломів»

 

У кожного є свої способи поповнення енергії🔥: хтось спить або перечитує улюблені книги, щоб відновитись, хтось готує та їсть улюблену їжу, хтось займається спортом, хтось слухає музику тощо.

 

➡️ Левін радить заплющити очі та уявити можливі джерела енергії🌱, а також і тих, або те, що, навпаки, твою енергію забирає🌚. Через які «проломи» витікає енергія? Через що вона поповнюється?

 

Важливо потурбуватись, щоб максимально оберігати себе від того, що забирає сили, і наповнювати життя заняттями та спілкуванням з тими, хто тебе заряджає.

 

❗️ Ти зараз є дуже вразливим/ою, тому потурбуйся, щоб захистити себе максимум від нових травм.

✅ Етап 4. 

Пошук блоків і відстеження ефекту травми

 

Стеж за відчуттями тіла, щоб зрозуміти, як саме травмуюче переживання проектується на фізичні відчуття. Де саме в тілі фіксуються невиражені емоції?

 

Наприклад, коли ти відчуваєш біль зради, розпач, де ця емоція проявляється фізично?  І як відчувається фізично?  Чи це біль і важкість у сонячному сплетінні?  Або холод у животі? Комок у горлі?

 

➡️ Ці відчуття важливо відстежувати і спробувати поконтактувати із ними: 


❓Де саме в тілі вони знаходяться? 

❓Якого вони кольору, форми? Розміру? 

❓Яке воно на дотик?   

✅ Етап 5. 

Активне спостереження за відчуттями

 

☝️ Спостереження за фізичними проявами знижує ефект події, що травмує. 


Неможливо перестати відчувати образу чи страх, але можна спостерігати та контролювати фізичні відчуття, які ці емоції викликають. 


❗️Так ми повертаємо собі контроль. 

 

➡️ На цьому етапі важливо уважно спостерігати за собою та відчуттями тіла.  


🟠 Заплющ очі і запитай себе: що я відчуваю, коли згадую про подію?  Що відчуваю в тілі? Коли я зараз відстежую ці відчуття, контактую із ними, чи змінюються вони? І як?

 

Можливо, камінь, який ти відчуваєш в районі сонячного сплетення, коли думаєш про зруйновані плани, стає легшим і менш щільним?  Чи навпаки?  


Можливо, ком у горлі, який ти відчуваєш, коли згадуєш про втрату чогось цінного тобі, або когось близького, хто пішов, і натомість ти відчуваєш біль у грудях?

 

🗒 Спостерігай та записуй свої відчуття.

 ✅ Етап 6. 

Контакт із переживанням


«Контакт із переживанням» – це можливість розмінувати «бомбу сповільненої дії» - почуття, які були зупинені на момент травмуючої події і які залишаються всередині нас, наче у в’язниці.  


➡️ П. Левін наводить кілька вправ, які допомагають «знешкодити» травму і вивільнити ці емоції. Усі вони побудовані на програванні різних сценаріїв моменту переживання, що травмує, і спостереження за собою.

 

🟠 В одній із таких вправ автор радить: 


🔹 сісти в зручну позу🧘🏼, заплющити очі, 


🔹 повернутися в момент переживання, згадати свої відчуття (сором, страх, біль, жах і т. д.) 


🔹 і утримувати свою увагу на цих відчуттях якомога довше,  доки вони не почнуть змінюватись і їх інтенсивність не почне знижуватися.

 

❗️Безпечніше таку вправу робити разом із спеціалістом – психологом, або психотерапевтом.


 ✅ Етап 7. 

Повернення до нормального життя

 

⚫️ Коли ми перебуваємо у владі травми, ми настільки зайняті своїм болем та виживанням, що практично не реагуємо на зовнішні переживання.  Ми не відчуваємо смаку їжі, не помічаємо хорошу погоду, всі наші відчуття притуплюються.  

 

🟢 Після того, як ми випустили руйнівний ураган на волю, ми можемо нарешті відкрити очі і з подивом виявити той світ🌅, який ми не помічали, поки зцілювались від травми.

 

➡️ П. Левін буквально радить відкрити очі та уважно вивчити предмети навколо себе: 


🔸Їх колір, особливості, призначення;

🔸Що відбувається у світі?  

🔸 Які фільми, книги та теми обговорюються поза війною?  


🍀 Цікавість, яка прокидається на цьому етапі є дуже цілющою і допомагає нам рухатись вперед.

 


✅ Етап 8. Закріплення результату і рух далі

 

Коли тяжкість травмування почне знижуватись, ти відчуєш, як до тебе повертаються сили💪🏻 і бажання рухатися вперед🏃‍♂️.  Дуже важливо залишатися на цій хвилі, не зриватись назад. Іноді тут може знадобитися зовнішня допомога. 


➡️ П. Левін наводить афірмацію, яку він радить повторювати всім своїм клієнтам. Ця афірмація є продавньою молитвою північноамериканських індіанців🗣:


 «Я вдяний/на за допомогу, яка, я знаю, вже на шляху до мене».

 

Коли травмуюче переживання опрацьовується, і ми позбавляємося гніту руйнівних емоцій, нова енергія «наповнює наші вітрила», ⛵️і ми робимо новий крок у своє майбутнє🌳.

 

🟩 Матеріал підготовлен за книгою Пітера Левіна «Healing Trauma».

Немає коментарів:

Дописати коментар